LogIntSys, amikor a fém életre kel

Főoldal

Bemutatkozás

Simon

Kutatás & Fejlesztés

Egyéb tevékenységek

Simon vezérlése

A robot vezérlésére egy rendkívül komplex vezérlőszoftvert fejlesztettem.

A következő vezérlések valósíthatók meg:

- Lehetőség van a szervók pozíciójának közvetlen megadására és az izületek mozgatására egy grafikus panel segítségével.

- Egy további szinten az izületek pozíciói megadhatók az idő függvényében. (Grafikon alapú vezérlés)

- Inverz kinematika segítségével is létre lehet hozni különböző mozgásokat. (A robotot utasítom, hogy a kezét vagy a lábát helyezze egy relatív koordinátákkal meghatározott pontra, majd a szoftver kiszámolja, hogy a robotnak az izületeket milyen pozícióba kell mozgatnia, hogy a kívánt pontot elérje a végtag.) SIMON a jelenleg fejlesztés alatt lévő intelligens mozgásvezérlésben is ezen a szinten határozza meg lábai és kezei mozgását. Ehhez támogatást nyújt egy 3D-s fizikai, és egyben grafikai környezet.

-         A grafikon alapú, illetve az inverz kinematikán alapuló vezérlésből koreográfiákat állíthatunk össze.

-         A fent említett, előre definiált koreográfiákkal valós időben is mozgathatjuk robotunkat. (Billentyűzetre kötött mozgáskombinációk)

Mozgások tesztelésére két ablak szolgál:

-         A robot megjelenítése egy 3D-s térben, ahol az izületek aktuális pozíciói jelennek meg.

-         Egy másik 3D-s térben a robotot tesztelhetjük a környezeti behatásokkal szemben (gravitáció, dinamika, kölcsönhatások stb.)


Jelenleg gyerekcipőben jár az intelligens mozgástervezésen alapuló járás megoldása. A szimulációs térben a robotnak saját egyensúlyát kell megtartania vezérlési behatások nélkül. SIMON genetikus algoritmusok segítségével próbálja a kar izületeit szabályozni, úgy, hogy minél tovább tudja testének tömegközéppontját a két lába fölött tartani. Későbbiekben ezen az elven valósítom meg az intelligensen optimalizált járást, illetve futást.


A vezérlő ablakA robot fő vezérlő panelja, ahol az izületek pozíciói közvetlenül vezérelhetők. (Akár motoronként) A robot izületeinek aktuális helyzetét 3D-s megjelenítésben követhetjük.A robot mozgását idő függvényében is meg lehet adni, a diagram-ablakban.Újdonságnak számít az Inverz Kinematikán alapuló vezérlési lehetőség, ahol nem az izületek elforgását kell megadni, hanem a testrész egy adott pontjának a térben "lejárandó" útját. Például ha a robot kezével meg akarunk fogni egy tárgyat, akkor nem a váll és könyök elfordulását kell megadni, hanem elég megmondani, hogy a kezét melyik pontra mozgassa.Jelen esetben a robot két tenyeréhez és két bokájához rendelt görbéket látjuk.

 

Szoftver


© 2014 by LogIntSys